Project 333: een minimalistische garderobe

Project 333: een minimalistische garderobe


Elke 3 maanden een garderobe update, die bestaat uit 33 items. Project 333 wordt ook wel ‘capsule wardrobe’ oftewel een seizoensgarderobe genoemd. Deze 33 items zijn inclusief jassen, schoenen en accessoires, exclusief pyjama’s, sportkleding en ondergoed. Geen keuzestress meer, en alleen items in je kast waar jij je goed in voelt. Daarnaast houd je geld over, want deze 3 maanden koop je ook geen nieuwe items. Project 333 is een idee van de Amerikaanse Courtney Carver, geïntroduceerd in 2010 en inmiddels een wereldwijd fenomeen geworden. In deze blog vertel ik je hoe ik dit project heb aangepakt. Lees je gezellig mee?


Foto door Artem Bali op Pexels.com

De regels

  • Wanneer: begin op een willekeurig moment, elke 3 maanden mag je jouw garderobe weer een update geven.
  • Wat: breng je garderobe terug tot 33 items, dit is inclusief jassen, schoenen, accessoires, sieraden en kleding.
  • Wat niet: je trouwring of sieraden die je dagelijks draagt tellen niet mee. Pyjama’s, sportkleding en ondergoed maken ook geen onderdeel uit van deze 33 items.
  • Hoe: nadat je 33 items hebt uitgekozen, berg de rest van je garderobe op in dozen of zakken en leg uit het zicht.
  • Wat anders: dit project moet wel leuk zijn en blijven. Kies daarom kleding uit waarin je kunt leven, werken en leuke dingen kan doen en items waar jij je goed in voelt, die je past en in goede conditie zijn.

Waarom ik heb gekozen voor Project 333

Iedere ochtend stond ik superlang te staren naar mijn overvolle kast gevuld met kleding, jassen, schoenen en tassen. En elke keer dacht ik weer: “ik heb niks om aan te trekken”. Na het zien van de documentaire Minimalism op Netflix raakte ik geënthousiasmeerd. Als iemand anders met zo weing spullen, maar ook kleding kan leven, waarom ik dan niet? Ik ging de uitdaging met Project 333 aan en begon met het minimaliseren van mijn kledingkast. Wat een verademing! Nooit meer keuze stress. Nu heb ik alleen nog maar items in mijn kast die ik ECHT leuk vind en die ook nog eens bij elkaar passen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, je zult zien dat als je kast leger is, je WEL iets hebt om aan te trekken.

Aan de slag

Plan een dagdeel in voor het samen stellen van je capsule wardrobe. Haal alles uit de kast, letterlijk en figuurlijk dus. Verdeel je kleding per seizoen en maak gelijk drie selecties:

  1. Eén selectie die weg kan. Items die je al jaren niet gezien of aangetrokken hebt, items die te groot of juist te klein zijn en items die niet meer in een goede staat verkeren. Verkoop, doneer of gooi weg.
  2. Eén selectie om te bewaren. Items die je op dat moment niet wilt toevoegen aan je capsule wardrobe, maar wel leuk genoeg zijn om eventueel later tijdens een garderobe update te bekijken.
  3. Eén selectie met items voor je capsule wardrobe. Een minimalistische garderobe met 33 items die bestaat uit jassen, schoenen, accessoires, sieraden en kleding om de komende 3 maanden te dragen.

Verdeel je kleding van het huidige seizoen in de categorieën: schoenen, jassen, accessoires, broeken, rokken, jurken, blouses, t-shirts, truien en vesten. Als richtlijn houd je van alle categorieën drie items aan. Kies vervolgens jouw favoriete items uit en vul deze aan met andere kledingstukken. Zorg ervoor dat je elk item meerdere keren kan combineren om zoveel mogelijk setjes te kunnen dragen. Tijdens het combineren valt er soms nog iets af, of moet er gewisseld worden. Het kan zijn dat er iets ontbreekt, dit kan je dan heel gericht gaan kopen.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Een gedachte over “Project 333: een minimalistische garderobe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s