Vijf dingen die ik tijdens mijn eerste zwangerschap had willen weten

Vijf dingen die ik tijdens mijn eerste zwangerschap had willen weten


Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik nog een leek op het gebied van opvoedstijlen. Ik werkte een checklist af met spullen die je nodig hebt tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de kraamweek en ik maakte de babykamer gereed. In de tijd dat mijn oudste dochter een dreumes was en ik zwanger werd van de tweede kwam ik achter vijf dingen die ik tijdens mijn eerste zwangerschap al had willen weten. 

Zoals de geborgenheid en vrijheid van ergonomisch dragen, dat samen slapen wel veilig kan, de voordelen rondom borstvoeding, dat potjes en prakjes helemaal niet nodig zijn, je kan vast voedsel namelijk ook aanbieden via de Rapley-methode en dat er diverse Facebookgroepen bestaan voor deze opvoedstijlen en algemene moedergroepen waarin veel lief en leed wordt gedeeld.

De geborgenheid van ergonomisch dragen

De titel zegt eigenlijk al genoeg, echter is over ergonomisch dragen niet veel bekend. Je kan je kindje dragen in een draagzak of een draagdoek, maar deze is pas ergonomisch is als je kindje in de zogeheten “m-houding” of “kikkerhouding” kan zitten. Hierbij zit je kindje stevig, rechtop tegen jou aan, met ondersteuning van knieholte tot knieholte. De knietjes zitten hoger dan de billetjes en je kindje heeft een licht gebolde rug. Hier lees je alles over ergonomisch dragen. Helaas zijn de meeste dragers die de grote(re) babywinkels verkopen niet ergonomisch, wees hier dus extra alert op.

Dragen heeft veel voordelen, het biedt je kindje steun, geborgenheid en troost en daarbij heb jij je handen vrij voor bijvoorbeeld je andere kinderen of het huishouden. Tevens biedt een draagzak of draagdoek uitkomst wanneer je baby veel huilt of wanneer je kleintje last heeft van krampjes of reflux. Rechtop in de doek en dicht tegen je aan, kan de klachten hiervan verminderen. Een praktisch voordeel is, dat je niet overal die grote en lompe kinderwagen mee naartoe hoeft te nemen. 

Samen slapen kan wel veilig

Tegenwoordig word je er vaak voor gewaarschuwd, samen slapen met je baby is niet veilig of het zou wiegendood veroorzaken. In onze westerse cultuur is samen slapen niet gebruikelijk, terwijl in de meeste culturen niet anders gedaan wordt. Sterker nog, als je niet samen slaapt wordt dat gezien als verwaarlozing. Samen slapen is juist erg goed, het geeft je baby een veilig gevoel en dat bevordert de hechting, wat weer erg goed is voor de ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve hersenen.

Samen slapen kan wel veilig, echter moet je rekening houden met de richtlijnen die Professor James J. McKenna van het Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory van de University of Notre Dame in de Verenigde Staten heeft opgesteld. Lees hier alles over veilig samen slapen. Ik heb de richtlijnen samengevat in vijf hoofdpunten, namelijk: zorg voor een goede houding, geen losse dingen in bed (ook geen knuffels), rook en/of drink niet, geef borstvoeding en blijf bij je baby.

De voordelen rondom borstvoeding

Ik heb alle drie mijn kinderen borstvoeding geven. Bij de eerste twee hield het avontuur op na vier maanden. Ik durfde toen nog niet te kolven op mijn werk. Daarentegen heb ik bij mijn jongste dochter gekolfd op mijn werk tot ze één jaar was en heb ik haar maar liefst 22 maanden borstvoeding gegeven. De WHO-norm is twee jaar maar als je stopt na een aantal dagen, weken of maanden is dat ook goed, hier lees je daar een mooi artikel over. 

Voordelen rondom borstvoeding zijn: het versterken van de band tussen moeder en kind, je hebt het altijd bij, is altijd op de juiste temperatuur en ’s nachts hoef je het bed er niet voor uit, het zorgt ervoor dat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt, geeft je baby een gezond spijsverteringssysteem, helpt je te herstellen na de bevalling en kan je helpen bij het kwijtraken van je zwangerschapskilo’s. 

Foto door NIKOLAY OSMACHKO op Pexels.com
Vast voedsel aanbieden via Rapley-methode

Bij de Rapley-methode geef jij je baby het eerste half jaar uitsluitend borst- of kunstvoeding. Zodra je baby klaar is voor vast voedsel geef je geen potjes of prakjes, maar biedt je normale stukken eten aan wat je baby kan eten vanuit het vuistje. Dit eten gebruik je als bijvoeding. Zo leert je baby spelenderwijs verschillende smaken en texturen kennen. Ook kan je baby zelf aangeven hoe en hoeveel hij eet. 

De Rapley-methode wordt in het Engels ook wel “baby-led weaning” genoemd, de methode is in Nederland vernoemd naar de schrijfster Gill Rapley. Je verwacht het misschien niet, maar de Rapley-methode is ook nog eens veiliger aangezien je je sneller verslikt in vloeistoffen. Daarnaast werkt het kokhalsreflex nog erg goed bij baby’s. Kiind schreef een duidelijk artikel over de voordelen van de Rapley-methode, je leest het hier. Tevens hoef je nooit meer apart te koken, je baby eet namelijk gewoon met de pot mee.

Facebookgroepen gericht op opvoedstijlen, moeder en kind

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar op Facebook bestaan verschillende (besloten) groepen die gericht zijn op opvoedstijlen, moeder en kind. Bovengenoemde opvoedstijlen zoals ergonomisch dragen vind je onder “Draagpraat“, alles over veilig samen slapen vind je onder “Veilig Samen slapen (AP)“, alles over borstvoeding vind je onder “Borstvoeding Natuurlijk | VBN” en “Borstvoedingsorganisatie La Leche League” en alles over de Rapley-methode vind je onder “Bijvoeden vanaf 6m à la Rapley“.

Daarnaast bestaan er nog diverse (besloten) moedergroepen zoals: “mama’s voor mama’s“, “Drukke mama’s“, “Powermommy’s“, “Proud to be a SuperMommy” en “MommiesBabies&Gossips“. Maar ook bestaan er (besloten) groepen die ingericht zijn op een uitgerekende periode, waarin je vanaf het begin alle verhalen en ervaringen kan delen met moeders die in dezelfde periode een kindje verwachten. Type maar eens “uitgerekend” in de zoekbalk op Facebook in en selecteer op groepen. Ik vond het erg leuk om in zo een groep te zitten, al moet ik eerlijk bekennen dat ik de laatste maanden niet meer zo actief ben op Facebook.

Foto door Tobias Dziuba op Pexels.com

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

2 gedachten over “Vijf dingen die ik tijdens mijn eerste zwangerschap had willen weten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s