Planten in de slaapkamer bevorderen je nachtrust

Planten in de slaapkamer bevorderen je nachtrust


Het is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt, als je het over planten hebt. Toch zie je het steeds vaker voorbijkomen, planten in de slaapkamer. Maar waarom? Buiten het feit dat planten de ruimte opfleuren hebben ze ook andere functies. Planten zijn namelijk goed voor je gezondheid en ze zouden een betere nachtrust bevorderen. Toevallig slapen wij al twee jaar bijna niet, aangezien onze jongste dochter het liefst in de nacht nabijheid zoekt. Dus na het lezen van een artikel over planten die je nachtrust zouden bevorderen, ben ik gelijk op onderzoek uitgegaan. In deze blog lees je daar alles over.


Foto door Daria Shevtsova op Pexels.com

De werking van planten

Overdag hebben planten daglicht nodig om hun fotosynthese* in gang te zetten, ze halen koolstofdioxide uit de lucht en maken zuurstof aan. Echter werkt dit ’s nachts niet zo, door de afwezigheid van daglicht verbruiken planten dan juist alleen maar zuurstof. Zijn planten in de slaapkamer dan wel gezond? Een gemiddelde plant haalt 50 milliliter zuurstof uit de lucht, dat is een hoeveelheid die te verwaarlozen is. Lees hier de formule van deze uitkomst. De hoeveelheid aan zuurstof die een plant ’s nachts verbruikt is dus eigenlijk zo weinig dat we ons hierover geen zorgen hoeven te maken.

* Fotosynthese is een vorm van biosynthese waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Het proces komt voor in planten en sommige bacteriën.

Zijn planten in de slaapkamer dan wel gezond?

Een aantal planten hebben een luchtzuiverende werking, deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht en vervolgens worden deze stoffen in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken. Ze zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals tichloorethyleen, formaldehyde, benzeen, xylene en ammonia. Luchtzuiverende planten verhogen tevens de vochtigheidsgraad, ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Hierdoor zou je minder last krijgen van luchtwegeninfecties en irritaties, vooral in de winterperiode als de lucht in huis droger wordt door de verwarming, luchtzuivende planten dragen dus ook bij aan een betere nachtrust.

Onderzoek van de NASA over luchtzuiverende planten

In 1989 heeft de NASA een onderzoek gedaan naar de luchtzuiverende werkingen van planten. Het onderzoek heet de “NASA Clean Air Study” en kan je hier inzien. Ze testten of planten voor een gezonder binnenklimaat konden zorgen om zo het ‘Sick Building Syndroom’ te voorkomen. Het Sick Building Syndroom (SSB) is een reeks gezondheidsklachten die veroorzaakt wordt door een slechte kwaliteit van de lucht in een gebouw.

De giftige stoffen die de planten uit de lucht moesten verwijderen waren tichloorethyleen, formaldehyde, benzeen, xylene en ammonia dat zijn veelvoorkomende giftige stoffen in een gebouw. De NASA heeft met dit onderzoek wetenschappelijk bewezen dat een aantal planten de luchtkwaliteit in een gebouw kunnen verbeteren door bepaalde giftige stoffen uit de lucht te verwijderen. In de resultaten van het onderzoek van de NASA kan je zien dat alle onderzochte planten giftige stoffen zuiveren, maar sommige planten dat beter doen dan andere, ook de te zuiveren giftige stof speelt hierbij een rol.

Lijst van de 18 luchtzuiverende planten die onderzocht zijn door de NASA:
 • Dwarf date palm (Phoenix roebelenii), in het Nederlands ook wel de dadelpalm genoemd;
 • Boston fern (Nephrolepis exaltata), in het Nederlands ook wel de krulvaren genoemd;
 • Kimberly queen fern (Nephrolepis obliterata);
 • Spider Plant (Chlorophytum comosum), in het Nederlands ook wel de graslelie genoemd;
 • Chinese Evergreen (Aglaonema commutatum)
 • Bamboo palm (Chamaedorea seifrizii)
 • Weeping fig (Ficus benjamina)
 • Devil’s Ivy (Epipremnum aureum), in het Nederlands ook wel de scindapsus aureum genoemd;
 • Flamingo Lily (Anthurium andraeanum), in het Nederlands ook wel de flamingoplant genoemd;
 • Lily turf (Liriope spicata), in het Nederlands ook wel leliegrasgenoemd;
 • Broadleaf Lady Palm (Rhapis Excelsa), in het Nederlands ook wel bamboepalm genoemd;
 • Barberton daisy (Gerbera Jamesonii)
 • Cornstalk Dracaena (Dracaena fragrans ‘Massangeana’);
 • English Ivy (Hedera helix), in het Nederlands ook wel klimopgenoemd;
 • Varigated snake plant (sansevieria trifasciata laurentii), in het Nederlands ook wel vrouwentong genoemd;
 • Red-edged dracaena (dracaena marginata), in het Nederlands ook wel Drakenbloedboom genoemd;
 • Peace Lily (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’), in het Nederlands ook wel lepelplant genoemd; 
 • Florist’s chrysanthemum (Chrysanthemum morifolium), in het Nederlands ook wel chrysanten genoemd.

Geschikte planten voor een betere nachtrust

Zoals je hierboven kan lezen dragen luchtzuiverende planten bij aan een gezonde en schone lucht en een betere vochtigheidsgraad, daarnaast bestaan er ook planten die rustgevende geuren afgeven wat stress verminderd en positief effect hebben op je nachtrust. Tevens filteren bepaalde planten allergeren uit de lucht, voorkomen ze een verkoudheid en hebben ze positieve invloed op hoofdpijn.

Deze planten zijn in het bijzonder geschikt op de slaapkamer en bevorderen je nachtrust:

Jasmijn wordt veel gebruikt als natuurlijk slaapmiddel en staat bekend om zijn kalmerende werking. Deze plant heeft een positief effect op je gemoedstoestand en zorgt ervoor dat je ontspant. De witte bloemetjes van de jasmijn ruiken heerlijk, uit onderzoek van dr. Bryan Raudenbush blijkt dat je ’s nachts rustiger wordt van deze geur en overdag alerter en productiever bent.

De Bromelia Ananas, ook wel de ananasplant of anti snurk plant genoemd. In tegenstelling tot veel planten geeft de ananasplant ‘s nachts zuurstof af waardoor je brein nog beter tot rust kan komen. De ananasplant verspreidt een heerlijke geur die de luchtwegen verwijdt, dit helpt tegen snurken en daarnaast verspreidt de plant het enzym bromelaïne, een ontstekingsremmer die je helpt gezond te blijven.

De Graslelie, ook wel bekend als de Spiderplant en Chlorophytum. Deze plant is volgens onderzoek van de NASA erg goed in het verwijderen van de schadelijke stof formaldehyde uit de lucht, tot wel tot 90%! Formaldehyde is een gas dat terechtkomt in de slijmvliezen van de ogen, neus en keel. Dit kan zorgen voor hoofdpijn en irritatie van de slijmvliezen.

Aloë vera is een plant die we vaak terug zien komen in allerlei geneeskrachtige middelen, drankjes, crèmes en huidproducten. Buiten dat, zuivert deze plant ook nog eens de lucht en geeft ’s nachts zuurstof af. Hij is fijn om in je slaapkamer te hebben, aangezien deze plant helpt tegen slapeloosheid en om in een betere en diepere slaap te komen. De aloë vera heeft als bijnaam “de onsterfelijke plant”.

De Hedera helix, in Nederland ook wel bekend als klimop, is een echte klassieker. Deze sterke klimplant is makkelijk in leven te houden, handig voor degene zonder groene vingers. In het onderzoek van de NASA is deze plant verkozen tot de meest luchtzuiverende plant, tot wel 94%! Hij filtert allergenen uit de lucht en is daardoor erg fijn voor mensen die problemen hebben met hun luchtwegen of last hebben van astma klachten.

Lavendel heeft een fijne geur met een rustgevende werking, wat zorgt voor minder stress en verlaagt je hartslag. Deze facturen zorgen ervoor dat de slaapkwaliteit verbeterd en jij je al snel slaperig zal voelen. Lavendel is een echte buitenplant, plaats deze dan ook onder je raam of op het balkon. Je kan natuurlijk ook wat takjes afknippen en drogen voor in de slaapkamer.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Een gedachte over “Planten in de slaapkamer bevorderen je nachtrust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s