Verbouwing van een jaren ‘70 zolder

Verbouwing van een jaren ‘70 zolder


Het heeft lang geduurd, maar de zolder is nu echt bijna af. Vorig jaar rond deze periode werden de dakkapellen geplaatst. Helaas ging dit niet in één keer goed. Tijdens het afwerken liepen wij tegen veel problemen aan en hebben tussendoor een drietal lekkages gehad. Na heel hard werken op vele vrije zaterdagen en doordeweekse avonden is het resultaat dan ein-de-lijk zichtbaar. Wij zijn ontzettend blij. De zolder is getransformeerd van een jaren ‘70 stijl zolder, met veel schrootjes, gele muren en een klein verrot dakkapelletje. Naar een heuse zolder met twee volwaardige strakke kamers. Aan de ene kant een grote stoere meidenkamer voor onze oudste dochter en aan de andere kant een multifunctionele kamer, met een chil- slaapbank, werkplek en wasruimte, waar tevens gesport en gespeeld kan worden.

Dakkapellen plaatsen

Na een lange verbouwing op de begane grond en eerste verdieping, was dan ook de zolder aan de beurt. Echter ging het plaatsen van de dakkapellen niet zonder slag of stoot. Kort hiervoor hadden wij onze ramen, kozijnen en al het houtwerk buiten laten vervangen door kunststof en HR++ glas. Hier waren wij heel tevreden over. Diezelfde werklui zouden onze dakkapellen plaatsen. Wij waren overeengekomen dat deze prefab geplaatst zouden worden, de dakkapellen zijn dan al klaargemaakt in de fabriek en worden in één moeite op het dak gehesen. Helaas ging dit niet volgens afspraak. De dakkapellen werden ter plaatse opgebouwd, dit duurde allemaal een stuk langer dan wij van tevoren hadden bedacht.

De zolder werd compleet gestript, de schrootjes werden van het plafond en de muren verwijderd, evenals het oude isolatiemateriaal, het tussenwandje ging eruit en het kleine verrotte dakkapelletje aan de achterkant werd gesloopt. Na een hoop puin, twee containers verder was de zolder leeg en weer beloopbaar. De werklui konden eindelijk aan de slag met de dakkapellen. Er werd een gat in het dak gemaakt, zo gezegd zo gedaan. Wij vonden het allemaal super spannend, en terecht. De eerste nacht hadden wij al te maken met een enorme lekkage. Code oranje was afgegeven en het gat in het dak was niet goed afgesloten. Langs het zeil hoosde de regen bij ons naar binnen.

Het aannemersbedrijf zit zo een 150 km verderop en kon dus niet a la minute bij ons zijn. De lekkageplekken waren op een gegeven moment zelfs zichtbaar op het plafond van onze slaapkamer, een etage lager. Gelukkig was daar mijn super papa en schoot te hulp. In de stromende regen ging hij het dak op en heeft de eerste lekkage verholpen. De volgende dag konden de werklui aan de slag met herstelwerkzaamheden van de waterschade. Waarna het plaatsten van de dakkapellen volgden. Toen het skelet er eenmaal aan beide zijden opzat heeft het nog een tijd geduurd voordat het Keralit, de kunststof gevelbekleding, erop kon. Dit had te maken met een fabrieksfout. Uhu. Zoals ik al schreef ging het plaatsen van de dakkapellen niet zonder slag of stoot.

Afwerken van de zolder

Zo werden we ook gehinderd tijdens de afwerking van de zolder. Mijn vader en mijn man namen dit project op zich. En óh wat ben ik daar blij om. Anders had dit verhaal echt geen goede afloop gehad. Mijn vader is een timmerman in hart en nieren en beoefent dit vak al zo een 45 jaar. Het viel hem dan al snel op dat de werklui die onze dakkapellen hebben geplaatst geen échte timmermannen zijn. Alhoewel hij niks te klagen had over de kozijnen en het plaatsen daarvan, wat ook hun specialisme is. Was het constructiewerk van de dakkapellen daarentegen echt prutswerk, het houtwerk hing bij wijze van spreken met zijden draadjes aan elkaar.

Aangezien wij alleen op zaterdagen en af en toe een avondje klussen heeft dit project erg lang geduurd. In het bijzonder door de extra herstelwerkzaamheden, vervolgd door een tweede en derde lekkage. De dakkapellen moesten op vele fronten flink verstevigd worden, zowel het dak, als de balken en de vloer kwamen aan de beurt. Tevens hebben wij hier op zolder te maken met veel schuine wanden, gekke hoekjes en een ingewikkelde constructie welke allemaal geïsoleerd en gegipst moesten worden. Enorm tijdrovende klussen dus. Laat ik daarbij het plaatsen van het tussenwandje, deurkozijnen, deuren, schotten, vensterbanken, stopcontacten, lichtschakelaars, lichtpunten en de spotjes niet vergeten.

Nadat mijn vader zijn werk erop zat kon ik aan de slag met kwasten. Eindelijk kwam ik ook in beeld en kon mee helpen met klussen, i.p.v. cateren, desalniettemin een belangrijke taak. De balken, deurkozijnen en deuren zijn allemaal ontvet, geschuurd, gegrond, en wederom ontvet, geschuurd en afgelakt. De wanden hebben bijna allemaal een frisse witte laag (of twee, of drie) gekregen. Laat ik daarbij de roze en betonlook muren niet vergeten. Tevens zijn er twee verschillende behangrollen aan te pas gekomen (in beide kamers één). Én heb ik samen met mijn man een laminaatvloertje gelegd en de plinten bevestigd.

Het eindresultaat

Oké het plaatsen van de twee dakkapellen én de afwerking ging misschien niet van een leien dakje, het eindresultaat mag er zeker weten wezen. Het leuke aan verbouwen vind ik om het hele proces te zien, volgen en ervaren. Hoe iets vanuit niets wordt opgebouwd. Daarentegen moet ik al het stof, engelen geduld en de bakken met geld maar voor lief nemen. Anders hadden we deze twee prachtige kamers natuurlijk niet gehad. Gelukkig komt er aan alle projecten een einde, zo ook aan deze. En oh wat zijn wij blij! Hier een impressie van hoe het geworden is.

De grote stoere meidenkamer van onze oudste dochter

De multifunctionele zolderkamer

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

3 gedachten over “Verbouwing van een jaren ‘70 zolder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s