Bananenplant stekken en verzorgen

Bananenplant stekken en verzorgen

Bananenplant stekken en verzorgen


Anderhalf jaar geleden kocht ik mijn eerste bananenplant, een grote variant. Echter was ik destijds nog niet zo op de hoogte van plantenverzorging. Ik wist dat deze planten veel water nodig hebben, maar gaf hem dat op de verkeerde manier. Namelijk via het nieuwe blad, goot ik het water zo in de stam. What was I thinking? En ik vond het maar vreemd dat mijn bananenplant niet meer groeide, terwijl de stam gewoon weg aan het rotten was vanbinnen. Dit faalmomentje heeft mijn interesse in plantenverzorging echter wel aangewakkerd. Sindsdien wil ik alles weten over elke nieuwe plant die ik in huis haal.

De grote bananenplant bleef, ondanks dat hij niet meer groeide, stekjes produceren en zo werd dit mijn bananenplantenfabriek. Ik heb afgelopen zomer ruim 25 bananenplantstekjes gestekt en hiermee veel familie, vrienden en collega’s blij gemaakt. Tot op de dag van vandaag krijg ik ook nog geregeld foto’s doorgestuurd van de groei van deze stekjes, super leuk! Mijn eigen stekjes van afgelopen jaar zitten tevens vol met nieuwe stekjes. In deze blog laat ik jullie zien hoe je een bananenplant stekt en deel ik al mijn verzorgingstips. Lees je gezellig mee?

Zo stek je een bananenplant in drie stappen:
 1. Laat het stekje eerst een tijd aan de moederplant groeien. Zodra deze groot genoeg is, minimaal 10 cm met 5 à 6 bladeren (of groter), kan het stekje gestekt worden. Het is wel van belang dat het stekje eigen wortels heeft ontwikkeld.
 2. Verwijder de bloempot van de moederplant. Probeer het stekje zoveel mogelijk uit te graven. Let hierbij wel op dat je de wortels zo minmogelijk beschadigt.
 3. Breek, snijdt of knip het stekje zo dicht mogelijk af bij de stam van de moederplant en zet hem in zijn eigen bloempot met verse potgrond. Zorg ervoor dat je de potgrond goed vochtig houdt.
Bananenplant stekken en verzorgen
Verwijder de bloempot van de moederplant
Bananenplant stekken en verzorgen
Breek de stek zo dicht mogelijk af bij de stam

Het is niet raar als het stekje en/of de moederplant in het begin een beetje gaat hangen. Zorg ervoor dat ze beide veel daglicht krijgen en de potgrond goed vochtig blijft. Zo trekt het stekje en/of de moederplant binnen een paar dagen weer bij.

 • Tip: verpot de moederplant gelijk in een grotere bloempot met verse potgrond, zodat deze weer de ruimte heeft om goed te groeien.
 • Flop: een stekje zonder wortels zal het niet overleven. Het heeft ook geen zin om deze in het water te zetten.
Bananenplant stekken en verzorgen
Deze stekjes – met wortels – zullen het wel overleven
Bananenplant stekken en verzorgen
Dit stekje – zonder wortels – zal het niet overleven
Bananenplant stekken en verzorgen
Bij gebrek aan bloempotten, gebruikte ik waterglazen voor mijn stekjes
Drie verzorgingstips om je bananenplant in leven te houden:
 1. Standplaats: zet de bananenplant op een lichte en zonnige plek waar hij gemiddeld 5 à 6 uur per dag zonlicht krijgt. Als de bananenplant te donker staat worden er wel nieuwe bladeren aangemaakt, maar deze zullen niet groeien. Dit heb ik afgelopen winter helaas zelf mogen ervaren. Zomers kan de bananenplant prima buiten staan tot minimaal 12 °C.
 2. Water: een bananenplant bestaat voor 80% uit water. Zomers heeft de bananenplant nagenoeg dagelijks water nodig. De grond mag dan ook niet uitdrogen, check dit goed doormiddel van je vinger diep in de bloempot te stoppen. Daarentegen houden ze niet van natte voeten, dit kan namelijk wortelrot veroorzaken. Zorg voor een goede waterbalans. In de winter is ongeveer twee keer per week water geven voldoende. Tevens maak je hem extra blij als je de bladeren 1 à 2 keer per week besproeit.
 3. Voeding: een bananenplant kan heel snel groeien in de lente en zomerperiode, en hebben daardoor extra voeding nodig. Geef groene- of universele kamerplantenvoeding, de juiste dosering staat op de verpakking van de kamerplantenvoeding. In de winterperiode komt de plant in rust en kan je stoppen met het geven van voeding.

Weetje: bruine bladeren lijken een beetje bij deze plant te horen, deze kan je 5 cm van de stam afknippen. Het restant zal afsterven en kan je er vervolgens makkelijk vanaf trekken.  

Bananenplant stekken en verzorgen

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Bananenplant stekken en verzorgen

12 gedachten over “Bananenplant stekken en verzorgen

 1. Dankjewel voor je duidelijke uitleg en foto’s Fleur! Ik zal al je tips en flops 😉 meenemen. Ik dacht dus dat ik al kon gaan verstekken, maar ik moet nog even wachten tot ze iets groter zijn. 😊

  Like

  1. Bedankt voor je leuke reactie Rishma! Gelukkig groeit de bananenplant erg snel deze zomerperiode, het zal dus niet lang meer duren voordat je aan de slag kan. 🙂

   Like

 2. Bedankt voor de uitleg ik heb ook een bananenplant met een stekje nu weet ik wat er mij te doen staat zal het zeker proberen morgen ga ik aan de slag

  Like

 3. wat een mooie uitleg hoe ik mijn bananenplant moet stekken, er groeit nu een kleintje aan mijn plant dus nog even wachten.Nogmaals dank en groetjes

  Karin

  Like

  1. Nog even geduld dus, gelukkig groeien de bananenplanten erg snel deze periode. Voordat je het weet kan je gaan stekken. Veel succes!

   Like

 4. Wat een handig artikel. Bij mijn plant komen er steeds wel nieuwe bladeren bij, maar tegelijkertijd sterft er aan de onderkant dan weer eentje af… Ik vind het een super leuke plant, maar wel een beetje een lastige patiënt 😉 Ga eens proberen de plant wat voeding te geven!

  Like

  1. Het is inderdaad een lastige plant, ze hebben veel liefde en goede verzorging nodig. Het is normaal dat de onderstaande bladeren bruin worden en afsterven. Deze kan je met een gerust hart afknippen of wegsnijden, let hierbij wel op dat je een schone schaar of mes gebruikt zodat je de plant niet infecteert. Hopelijk doet de plantenvoeding jouw bananenplant veel goeds!

   Like

 5. Beste
  Ik heb enkele maanden geleden een stekje gekregen van iemand van haar bananen plant. Al haar stekjes bij haar of vrienden groeien als kool…bij mij blijft het een mini. Eerst dacht ik te veel water dus vermengde de natte grond met droge grond…Nu lees ik dat ze veel water nodig hebben… Ze staat aan de raam en krijgt zeker voldoende licht…het plantje is echt petieterig met petieterig blaadjes en petieterig worteltjes…Hoe krijg ik hem aan de groei aub?
  Met dank
  Vanessa

  Like

  1. Hi Vanessa, excuus ik lees je reactie nu pas. In de herfst winter periode, nu de dagen korter en donkerder worden, verbruiken ze minder en groeien de meeste planten ook niet zo snel. Ik zal je adviseren om aan de aarde te blijven voelen en kijken of het nodig is om extra water te geven. Wellicht kan je het stekje nog eens bijvoeden met groene kamerplantenvoeding. Echter komen planten in deze periode tot rust dus ik zal ze zeker niet te veel bijvoeden, eens in de maand a twee maanden is in deze periode meer dan voldoende anders kunnen de wortels beschadigen. Geef je bananenplant de tijd en laat hem vooral op een lichte plek staan. 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s