Bananenplant stekken en verzorgen

Bananenplant stekken en verzorgen


Anderhalf jaar geleden kocht ik mijn eerste bananenplant, een grote variant. Echter was ik destijds nog niet zo op de hoogte van plantenverzorging. Ik wist dat deze planten veel water nodig hebben, maar gaf hem dat op de verkeerde manier. Namelijk via het nieuwe blad, goot ik het water zo in de stam. What was I thinking? En ik vond het maar vreemd dat mijn bananenplant niet meer groeide, terwijl de stam gewoon weg aan het rotten was vanbinnen. Dit faalmomentje heeft mijn interesse in plantenverzorging echter wel aangewakkerd. Sindsdien wil ik alles weten over elke nieuwe plant die ik in huis haal.

De grote bananenplant bleef, ondanks dat hij niet meer groeide, stekjes produceren en zo werd dit mijn bananenplantenfabriek. Ik heb afgelopen zomer ruim 25 bananenplantstekjes gestekt en hiermee veel familie, vrienden en collega’s blij gemaakt. Tot op de dag van vandaag krijg ik ook nog geregeld foto’s doorgestuurd van de groei van deze stekjes, super leuk! Mijn eigen stekjes van afgelopen jaar zitten tevens vol met nieuwe stekjes. In deze blog laat ik jullie zien hoe je een bananenplant stekt en deel ik al mijn verzorgingstips. Lees je gezellig mee?

Zo stek je een bananenplant in drie stappen:
  1. Laat het stekje eerst een tijd aan de moederplant groeien. Zodra deze groot genoeg is, minimaal 10 cm met 5 à 6 bladeren (of groter), kan het stekje gestekt worden. Het is wel van belang dat het stekje eigen wortels heeft ontwikkeld.
  2. Verwijder de bloempot van de moederplant. Probeer het stekje zoveel mogelijk uit te graven. Let hierbij wel op dat je de wortels zo minmogelijk beschadigt.
  3. Breek, snijdt of knip het stekje zo dicht mogelijk af bij de stam van de moederplant en zet hem in zijn eigen bloempot met verse potgrond. Zorg ervoor dat je de potgrond goed vochtig houdt.
Bananenplant stekken en verzorgen
Verwijder de bloempot van de moederplant
Bananenplant stekken en verzorgen
Breek de stek zo dicht mogelijk af bij de stam

Het is niet raar als het stekje en/of de moederplant in het begin een beetje gaat hangen. Zorg ervoor dat ze beide veel daglicht krijgen en de potgrond goed vochtig blijft. Zo trekt het stekje en/of de moederplant binnen een paar dagen weer bij.

  • Tip: verpot de moederplant gelijk in een grotere bloempot met verse potgrond, zodat deze weer de ruimte heeft om goed te groeien.
  • Flop: een stekje zonder wortels zal het niet overleven. Het heeft ook geen zin om deze in het water te zetten.
Bananenplant stekken en verzorgen
Deze stekjes – met wortels – zullen het wel overleven
Bananenplant stekken en verzorgen
Dit stekje – zonder wortels – zal het niet overleven
Bananenplant stekken en verzorgen
Bij gebrek aan bloempotten, gebruikte ik waterglazen voor mijn stekjes
Drie verzorgingstips om je bananenplant in leven te houden:
  1. Standplaats: zet de bananenplant op een lichte en zonnige plek waar hij gemiddeld 5 à 6 uur per dag zonlicht krijgt. Als de bananenplant te donker staat worden er wel nieuwe bladeren aangemaakt, maar deze zullen niet groeien. Dit heb ik afgelopen winter helaas zelf mogen ervaren. Zomers kan de bananenplant prima buiten staan tot minimaal 12 °C.
  2. Water: een bananenplant bestaat voor 80% uit water. Zomers heeft de bananenplant nagenoeg dagelijks water nodig. De grond mag dan ook niet uitdrogen, check dit goed doormiddel van je vinger diep in de bloempot te stoppen. Daarentegen houden ze niet van natte voeten, dit kan namelijk wortelrot veroorzaken. Zorg voor een goede waterbalans. In de winter is ongeveer twee keer per week water geven voldoende. Tevens maak je hem extra blij als je de bladeren 1 à 2 keer per week besproeit.
  3. Voeding: een bananenplant kan heel snel groeien in de lente en zomerperiode, en hebben daardoor extra voeding nodig. Geef groene- of universele kamerplantenvoeding, de juiste dosering staat op de verpakking van de kamerplantenvoeding. In de winterperiode komt de plant in rust en kan je stoppen met het geven van voeding.

Weetje: bruine bladeren lijken een beetje bij deze plant te horen, deze kan je 5 cm van de stam afknippen. Het restant zal afsterven en kan je er vervolgens makkelijk vanaf trekken.  

Bananenplant stekken en verzorgen

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Bananenplant stekken en verzorgen