Hydroponie: planten op water

Hydroponie: planten op water


Het begon allemaal met mijn Philodendron Atom. Deze oersterke plant stond op een vergeten plekje in ons huis en ik vond hem eerlijk gezegd ook niet zo boeiend. Tot dat ik tijdje terug een foto van deze plant tegenkwam op Instagram. Niet zomaar een foto, deze Philodendron Atom stond namelijk op water. Mijn interesse werd aangewakkerd en ging gelijk op onderzoek uit. Hoe overleeft een plant zonder potgrond? Hydroponie wordt dit genoemd. Een lastige term, maar het betekent eigenlijk niets meer dan planten op water zetten. Een hype uit 2017 die weer helemaal terugkomt. Je snapt natuurlijk wel dat ik zelf ook meteen aan de slag ben gegaan. Lees je gezellig mee?

Deze planten zijn o.a. geschikt voor hydroponie:
 • Philodendron (Atom, Monstera ed.)
 • Epipremnum (Scindapsus)
 • Clusia (Varkensboom)
 • Anthurium (Flamingoplant)
 • Spathiphyllum (Lepelplant)
 • Hedera Helix (Klimop)

Tevens is deze methode ook geschikt voor veel stekjes, zoals bijvoorbeeld: de Pilea Peperomioides (Pannenkoekplant), Polkadot Begonia (Stippenplant), Chlorophytum (Graslelie) of een avocadopit.

Let op: niet alle planten zijn geschikt om voor een langere tijd op water te staan.

Zo pas je hydroponie toe in drie stappen:
 1. Verwijder je de potgrond van de plant. De makkelijkste manier is om de kluit in een emmer water zetten en de potgrond te verwijderen met je handen. Spoel de wortels vervolgens grondig schoon, anders heb je binnen no time een vieze vaas. Let hierbij op dat je de wortels niet beschadigt.
 2. Nu is het tijd om een (fles-)vaas te vullen met water. Gebruik bij voorkeur bronwater (op kamertemperatuur) aangezien hier veel mineralen en voedingsstoffen in zitten. Indien je kraanwater gebruikt, wat overigens ook prima kan, raad ik je aan om een druppel (écht een druppel) plantenvoeding toe te voegen.
 3. Last but not least, zet de plant in de vaas. Zorg ervoor dat de bladeren niet onder water komen te staan, daar houden ze namelijk niet zo van. Gebruik dus een (fles-)vaas met een smalle hals waar de bladeren op kunnen steunen. Vergeet tevens niet het water eens in de maand te verversen.

Lees ook: bananenplant stekken en verzorgen

Heb jij geen groene vingers? En wil je wel graag planten in huis? Dan is hydroponie echt een uitkomst voor jou. Super simpel en het staat ook nog eens heel erg stijlvol. De transparante (fles-)vazen blinken in het daglicht en de wortels zijn super fascinerend om naar te staren.

 • Tip: heb je last van kalkaanslag in jouw (fles-)vaas? Maak deze dan schoon met een scheutje azijn.
 • Flop: dat je de planten geen water hoeft te geven, betekend niet dat ze ook geen licht nodig hebben.

PS. mocht het zo zijn dat de wortels van je plant gaan rotten in het water? Verwijder deze dan, ververs het water en controleer of je echt alle potgrond van de plant hebt afgespoeld. Het kan ook zijn dat de wortels van je plant moeten wennen aan de overgang van aarde op water. Controleer ze in het begin dan ook regelmatig en geef niet op. Er zullen snel nieuwe wortels gaan groeien.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

2 gedachten over “Hydroponie: planten op water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s