5x tips voor het stylen van een lange muur in de woonkamer

5x tips voor het stylen van een lange muur in de woonkamer


Heb jij een lange muur in de woonkamer en heb je geen idee wat je er mee aan moet? Ik liep een tijd met hetzelfde probleem rond. Totdat ik een paar maanden geleden aan de slag ging met kleurvlakken om de lange muur in onze woonkamer te doorbreken. Ik stapte uit mijn comfortzone en smeerde twee verschillende kleuren op de muur. Hoe mooi ik die kleuren nog steeds vind, was ik achteraf gezien toch niet helemaal tevreden met ruimte. Ik miste o.a. de verbinding, samenhang en de keuken- woongedeelte was niet meer in verhouding. Daar moest verandering in komen. Ik ging opzoek naar de beste manieren om een lange muur in de woonkamer te stylen, hieronder heb ik mijn 5 tips voor jou gebundeld. Lees je gezellig mee?

Lees ook: lange muur doorbreken met kleurvlakken

1. Maak gebruik van de ruimte

De meeste mensen zijn al snel geneigd om alle meubels tegen de muur te plaatsen. Je denkt misschien dat je het hiermee ruimtelijk houdt, echter is het tegenovergestelde waar. Juist door alles op een rijtje tegen de muur aan te plaatsen krijg je een vol en rommelig aanzicht. Door gebruik te maken van de ruimte en iets haaks tegen de muur te zetten creëer je niet alleen nisjes en hoekjes, maar het geeft ook nog eens ruimtelijk effect. Kies er bijvoorbeeld voor om een stellingkast of een roomdivider haaks tegen de muur zetten, zo maak je grote ruimtes gezelliger. In ons geval staat de eettafel haaks tegen de muur. De eethoek is dan ook het centrale punt in onze woonkamer en tevens de plek waar wij het liefst zitten.

2. Deel de muur op in vlakken

Elke ruimte in huis heeft een functie, denk hierbij aan je keuken, slaapkamer, washok etc. Een woonkamer is vaak een grote open ruimte met meerdere functies. Zo wil je misschien wel een zithoek, eethoek, leeshoek en/of een speelhoek voor de kinderen creëren. Bepaal allereerst hoeveel ruimte je wilt benutten voor de desbetreffende functies. Juist met een lange muur kan je deze functionele ruimtes opdelen in vlakken. Wij hebben onze lange muur opgedeeld in drie vlakken. Om de woonkamer optisch groter te doen lijken hebben wij de lambrisering bij de tv-hoek doorgetrokken tot halverwege de eettafel en achter de eethoek hebben wij een behangvlak van twee meter geplakt. Voor het witte vlak, tegen over het kookeiland, staan twee dezelfde zwarte kasten.

Bepaal allereerst hoeveel ruimte je wilt benutten voor de desbetreffende functies.

Lees ook: botanische slaapkamer in boutique hotelsfeer

3. Verschillende vormen en materialen

Ronde en organische vormen zien we steeds vaker terug in een interieur. Door gebruik te maken van ronde vormen doorbreek je de strakke lijnen in een woonruimte. Eerder had ik twee grote ronde spiegels boven ons strakke dressoir hangen. Later kregen wij de ovale Durian lampen van Cotton Ball Lights en maakte de keus om aan de slag te gaan met onze DIY ovale eettafel. Daar bleef het echter niet bij, ik heb de lambrisering (en het bang eromheen) namelijk ook rond laten aflopen. Materiaal is tevens heel bepalend voor de sfeer in een ruimte. Aangezien onze lampen boven de eethoek van katoen zijn, hebben wij ook voor behang met een geweven patroon gekozen en velvet eetkamerstoelen. Dit brengt onwijs veel warmte en sfeer met zich mee en overweeg om te zijner tijd een echt geweven behang op te plakken.

Lees ook: tweedehand eettafel upcyclen met Nordstahl

4. Werk met hoogteverschil

Door verschil te creëren in hoogte maak je een interieur spannend. Veel meubels zijn laag, denk aan een bank, dressoir of eettafel en springen er dus niet echt uit. Wil je dat er iets gebeurd in je interieur? Werk dan met hoogteverschil! Ik ben volledig de hoogte ingegaan doormiddel van het behangvlak achter onze eethoek. De zwarte kasten in het witte vlak zijn 1.40 meter hoog en heb ik gestyled met planten van verschillende formaten. De lambrisering bij de tv-hoek is 1.60 meter hoog en rondom de tv heb ik een gallery wall gecreëerd, twee van deze lijsten komen boven de lambrisering uit. Tevens ben ik in deze hoek aan de slag gegaan met hangplanten. Zo zie je maar dat je niet perse nieuwe meubels nodig hebt om de hoogte in te gaan.

Wil je dat er iets gebeurd in je interieur? Werk dan met hoogteverschil!

5. Zorg voor balans, verbinding en samenhang

Jup, hier ging ik de vorige keer de mist in. Dit keer heb ik het anders aangepakt. Doordat ik goed heb gekeken naar de functie van de ruimte en de muur heb opgedeeld in de juiste grote vlakken (tip 2) is er balans ontstaan. Ik heb de lijn van de lambrisering doorgetrokken tot halverwege de eettafel (geschilderd in de kleur Coffee Addict van De Vestingh) en achter de eettafel een behangvlak van twee meter verbonden met deze lambrisering. De kleur van de muur komt niet alleen terug in het behang, maar ook in de posters en plantenpotten, tevens komt de zwarte kleur van de lijsten van de posters weer terug in de eettafel en kasten en het groen van de eetkamerstoelen komt weer terug in de planten waardoor er samenhang is ontstaan.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

3 gedachten over “5x tips voor het stylen van een lange muur in de woonkamer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s