Polkadot Begonia stekken en verzorgen

Polkadot Begonia stekken en verzorgen


De Polkadot Begonia is één van mijn nieuwste plantaankopen, nummer 53 in mijn plantenfamilie. Het is een echte blikvanger door zijn mooie zilverkleurige stippen en rode gloed door de achterkant van de bladeren. Deze plant staat te stralen op mijn zolder. Dit is een fijne ruimte waar ik de was doe, een relax (logeer)bankje heb staan en wat tevens mijn werkplek is. In gezelschap van deze plant schrijf ik dus mijn blogs. Je kan wel zeggen dat hij een inspirerende factor heeft. De Polkadot Begonia groeit als kool op mijn zolderkamer, daarom leek het mij een goed idee om deze plant te stekken. In deze blog vertel ik je hoe je dat doet, tevens deel ik verzorgingstips en leuke weetjes over deze Stippenplant Lees je gezellig mee?

Zo stek je de Polkadot Begonia in drie stappen:

Stap 1: Knip of snijdt de stengel net iets boven een blad, zodat deze lang genoeg is om in het water te zetten. Dit kan een stengel zijn met één of meerdere bladeren. Let hierbij op dat je een schone schaar of mes gebruikt, zodat je de plant niet infecteert.

Stap 2: Zet het stekje vervolgens in het water en dan kan het wachten op wortels beginnen. Ververs het water regelmatig. Na ruim een maand zullen er wortels verschijnen over het hele gedeelte dat onderwater staat.

Stap 3: Zodra de wortels lang genoeg zijn, zo een 2 à 3 cm, is het tijd om het stekje in zijn eigen bloempot met verse potgrond te plaatsen. Houdt de potgrond licht vochtig en zet de gestekte plant op een lichte plek.

Lees ook: bananenplant stekken en verzorgen

Verzorgingstips:

De Polkadot Begonia komt uit de tropische gebieden van Brazilië en houdt daarom van veel licht. Echter niet van direct zonlicht. De potgrond kan je het beste lichtvochtig houden en niet helemaal laten uitdrogen. Ik stop mijn vinger altijd diep in de potgrond om op deze manier te controleren of hij een nieuwe scheut water nodig heeft. Mocht de grond nog erg nat aanvoelen is dit dus niet nodig. Tevens geef ik regelmatig, eens in de 2 à 4 weken, groene- of universele kamerplantenvoeding. De juiste dosering hiervoor staat op de verpakking van de kamerplantenvoeding. Met deze verzorgingstips zullen er snel nieuwe zijscheuten groeien, zowel aan jouw eigen gestekte plant als aan de moederplant.

De potgrond kan je het beste lichtvochtig houden en niet helemaal laten uitdrogen. Ik stop mijn vinger altijd diep in de potgrond om op deze manier te controleren of hij een nieuwe scheut water nodig heeft.

  • Tip: ondersteun de stengels met bijvoorbeeld bamboestokjes en plantenringen om knakken te voorkomen, hij groeit namelijk erg snel en steil de lucht in.
  • Flop: in tegenstelling tot veel andere planten houdt de Polkadot Begonia er niet van om besproeit te worden.

De Polkadot Begonia stond al lang op mijn verlanglijstje, echter is deze niet in elke tuincentrum te koop, online kom je hem wel steeds vaker tegen. Ik ben erg blij met mijn eigen gestekte plant, nu kan ik twee keer zoveel genieten van deze beauty. Want zeg nou zelf, hier kan je toch geen genoeg van krijgen?

Leuke weetjes, de Polkadot Begonia:

  • staat ook wel bekend als “Begonia Maculata Wightii”, “Forel Begonia”, Stippen Begonia” of “Stippenplant”;
  • heeft bladeren in de vorm van engelenvleugels, met zilverachtige stippen en een rode achterkant;
  • kan gaan bloeien en geeft dan trossen met witte bloemetjes.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s