Haal de lente in huis: tips en inspiratie

Haal de lente in huis: tips en inspiratie


Yes! Het voorjaar staat weer voor de deur! Hoewel we nog een ruime week moeten wachten tot de lente officieel aanbreekt (namelijk op 20 maart) en het weer ook nog niet he-le-maal mee werkt. Zijn bij mij de voorjaarskriebels al ruimschoots aanwezig. Niet alleen omdat het een stuk langer licht is buiten en het zonnetje af en toe doorkomt. De bomen zitten tevens in de knoppen, de narcissen laten zich weer zien en je hoort de vogeltjes buiten fluiten. Ik heb de zomer, uh lente in mijn bol en heb onwijs veel zin om met een frisse wind door mijn huis te gaan. Tevens ben ik reeds begonnen met de grote voorjaarschoonmaak. Het kriebelt om de rest ook aan te pakken. In deze blog geef ik je tips en inspiratie om de lente in huis te halen. Lees je gezellig mee?

De grote voorjaarsschoonmaak

Niet mijn meest favoriete klusje, maar oh-zo-fijn als het weer gebeurd is: de grote voorjaarsschoonmaak. Heerlijk de ramen tegen elkaar open en flink het sop erin. Niet alleen alles afnemen, de ramen lappen en de keukenkastjes uitmesten. Maar ook de vriezer ontdooien, koelkast soppen en alle apparatuur goed schoonmaken. De kledingkast(en – die van mij en van de kinderen –) uitzoeken. Zelf hanteer ik trouwens de regels van Project 333, dus elk seizoen kijk ik weer kritisch naar de 33 items die ik in mijn kast wil hebben. Alle meubels van de kant, wellicht de boel omgooien. Goed stofzuigen onder en tussen de bank. De badkamer en het toilet een grote beurt geven. Matrassen omdraaien en het winter dekbed vervangen voor de zomervariant. Oh en niet te vergeten; het speelgoed van de kinderen uitzoeken. Waar een voorjaarschoonmaak allemaal wel niet goed voor is hè?

Niet mijn meest favoriete klusje, maar oh-zo-fijn als het weer gebeurd is: de grote voorjaarsschoonmaak.

Lees ook: Project 333: een minimalistische garderobe

Kussenhoezen en plaids vervangen

Verwisselbare kussenhoezen, ik vind ze écht een uitkomst. Imitatiebont en dikke stoffen zoals wol en velvet kunnen voor het komende half jaar weer de kast in. Alhoewel, velvet kan ALTIJD als je het mij vraagt. En kussenhoezen in stoffen als katoen en linnen kunnen na een frisse wasbeurt weer om de bestaande kussens heen. Zo ben je in een ommedraai helemaal lente proof. Naast de gebruikelijke stoffen als katoen en linnen kan je natuurlijk ook kiezen voor luchtige stoffen als bamboe, zijde, tencel en viscose. Tevens vind ik het altijd leuk om af te wisselen met verschillende kleuren, structuren en prints. Zolang alles maar in balans is. Bijvoorbeeld gemacraméde kussenhoezen of een leuke kussenhoes met bloemenprint op een linnenstof. Crinkle katoenen en gewafelde plaids en vind ik ook altijd erg leuk in het voorjaar.

Planten en typische lentebloemen

Elk jaar weer, heb ik een aantal planten in huis die de winterperiode niet overleven. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de donkere dagen. Daarnaast moet ik je eerlijk bekennen: in de winterperiode kijk ik ook wat minder naar mijn kamerplanten om. In deze periode zijn ze namelijk in rust en hebben gewoon wat minder aandacht – uh water – nodig. Nu het voorjaar voor de deur staat vind ik het de hoogste tijd om weer eens kritisch naar mijn kamerplanten te kijken. Te beginnen met het verwijderen van dode en bruine bladeren, extra verwennen met (uiteraard) aangelengde groene kamerplantenvoeding en een frisse regendouche om al het stof van zich af te spoelen. Gevolgd door een rondje tuincentrum om de reeds overleden planten te vervangen voor nieuwe beauty’s. Daarnaast vind ik het altijd leuk om typische lentebloemen in huis te halen. Denk hierbij aan: magnolia- en bloesemtakken, tulpen en pioenrozen. Maar ook een veldboeket doet het altijd erg goed in de lente.

Daarnaast moet ik je eerlijk bekennen: in de winterperiode kijk ik ook wat minder naar mijn kamerplanten om. In deze periode zijn ze namelijk in rust en hebben gewoon wat minder aandacht – uh water – nodig.

Natuurlijke materialen en aardetinten

Wellicht heb je het de afgelopen maand al op mijn blog voorbij zien komen – de nieuwe muurkleur in onze woonkamer, namelijk: Coffee Addict van De Vestingh in combinatie met een Boho Chic Linnen behang van Esta Home. Hier blijft het echter niet bij, binnenkort komt er namelijk ook een nieuw kleurtje achter de bank. Natuurlijke materialen en aardetinten zijn helemaal hot op het moment. Met natuurlijke materialen creëer je al snel een rustige en verfijnde sfeer. Niet alleen materialen als hout, touw, bamboe of jute lenen zich hier goed voor, maar ook stoffen als katoen en linnen zoals ik eerder schreef. Zelf ben ik gek op oud eiken en luchtige stoffen. Aardetinten zijn natuurlijke tinten die voorkomen in de natuur. Denk hierbij aan de kleuren van zand, klei, gesteente en terracotta. Groen blijft ook een groot favoriet van mij en laat deze kleur nou ook veelvoudig terug te zien zijn in de natuur.

Lees ook: 5x tips voor het stylen van een lange muur in de woonkamer

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s