Dagritme voor kleuters tijdens Corona

Dagritme voor kleuters tijdens Corona


Het was een bizarre week. Scholen en kinderopvangcentra die verplicht moeten sluiten, kinderen die de hele dag thuis zijn en wij als ouders moeten “tussen de bedrijven door” vanuit huis werken. Het is een hele uitdaging met een peuter en twee kleuters die veel aandacht nodig hebben en ook nog eens hun schoolopdrachten moeten maken. Gelukkig zijn wij met zijn tweeën en kunnen we de rollen verdelen (respect en een digitale knuffel voor alle ouders bij wie dat niet zo is). Om het schoolritme er toch een beetje in te houden heb ik een dagritme voor de kinderen samengesteld en tevens een kiesbord gemaakt. Net zoals in de kleuterklas. Hiermee hoop ik regelmaat te bieden voor de kinderen en onszelf. In deze blog vertel ik je hoe wij daarmee aan de slag zijn gaan. Lees je gezellig mee?

Dagritme indelen tijdens thuisonderwijs

Ik heb een ochtend en middagprogramma voor de kinderen samengesteld en deze uitgeprint (en gelamineerd) op twee aparte a4 formaat blaadjes. Hierdoor lijkt het niet alsof ze in een keer heel-erg-veel moeten en is het duidelijk wanneer de ochtend voorbij is en wanneer ze aan de middag beginnen. Ik heb tevens met afbeeldingen op het programma aangegeven wat er op de planning staat én bespreken we welke dag het is (ben het zelf namelijk ook voortdurend kwijt) en hoe het weer is. Samen met mijn kleuters heb ik het dagritme doorlopen en ze doen –verbazingwekkend genoeg- ontzettend enthousiast mee. Naast het dagritme heb ik ook een “kiesbord” gemaakt, net zoals ze in de kleuterklas hebben. Het kiesbord bestaat uit creatief-, constructief- en rollenspelspeelgoed waaruit ze mogen kiezen tijdens het kiesbord moment. Het is allemaal even improviseren. Desalniettemin zijn wij de eerste week goed doorgekomen met zijn vijven.

Ochtendritueel voor groep 1/2

In de ochtend beginnen we, net als normaal, met opstaan en ontbijten. Zoals we dat altijd doen – op normale tijdstippen. Alhoewel, we staan iets later op omdat we de deur niet uit hoeven. Om 8.30 uur beginnen we met school en zingen het welbekende goedemorgen lied. Vervolgd door een kringgesprek waarin we onder andere de 4 spreuken – volgens de schoolmethode – doorlopen. Aansluitend mogen ze een activiteit kiezen van het kiesbord, dus: creatief-, constructief- en rollenspelspeelgoed, wat ze vervolgens ook zelf moeten opruimen, net als op school. Hierdoor lijkt het soms wel een heropvoedingskamp maar gelukkig merk ik na een paar dagen al grote vooruitgang. Het 10-uurtje mag natuurlijk niet achterwege blijven, want vitamine zijn heel belangrijk op het moment. En een frisse neus halen op het schoolplein – uh in de tuin – wil ik ze ook niet ontnemen. Echter moet er hierna wel gewerkt worden, dus komen de werkboekjes op tafel. Ik merk aan mijn kinderen dat ze het onwijs leuk vinden om dit met ons, als ouders, te doen.

Hierdoor lijkt het soms wel een heropvoedingskamp maar gelukkig merk ik na een paar dagen al grote vooruitgang.

Middagritueel voor groep 1/2

Jup, om 12.00 uur is het lunchtijd in huize Bolinde. Normaal gesproken hebben onze kinderen een continurooster en lunchen ze dus op school. Mijn oudste dochter gaf aan dat ze op school lunchen in “rust”, het leek mij hierom een goed idee om ná de lunch een rustmoment in te lassen. Zeker omdat wij nu continu op elkaars lip zitten. Na de lunch mogen de kinderen dus allemaal op hun eigen slaapkamer iets voor hunzelf doen. Ze mogen uiteraard speelgoed van beneden mee naar boven nemen, zolang ze maar alleen en rustig spelen. Dit gaat bij mijn oudste beter dan bij mijn jongste twee, maar hun slaapkamers zitten dan ook naast elkaar. Gelukkig kunnen ze goed met elkaar overweg en laat ik dat – na drie keer proberen te corrigeren – maar zoals het is. Na het rustmoment mogen ze weer iets kiezen van het kiesbord. In principe is school hierna “klaar”. Na school krijgen ze van mij altijd wat lekkers en gaan we even naar buiten (nu de tuin in dus). Vervolgens hebben ze “vrije tijd” en mogen ze nog lekker chillen voordat het normale avondritueel van start gaat.

Thuisonderwijs geven: mijn ervaring

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het veel zwaarder had voorgesteld, dan dat ik het nu ervaar. Gelukkig vinden wij het heerlijk om thuis te zijn en heb dan ook jarenlang mijn best gedaan om van ons huis een thuis te maken. Echter is thuis nu ook in één keer een school voor de kinderen. Voor hen scheelt het denk ik een hele hoop dat de juf en meester onze kinderen van tevoren goed hebben ingelicht. Ze waren zich ervan bewust (en dat op 4 en 6 jarige leeftijd) dat er een virus heerst en de kans aanwezig was dat ze wellicht op korte termijn thuisonderwijs zouden krijgen. Daarnaast kunnen mijn partner en ik de boel goed draaiende houden samen. We wisselen de ochtend en de middag met elkaar af. Doordat we nu een strak programma hebben weten de kinderen waar ze aan toe zijn en wij ook. Dit geeft ons veel rust en regelmaat. Tevens vinden de kinderen het een feestje dat ze zoveel tijd met ons kunnen doorbrengen onder werk- en schooltijd.

We wisselen de ochtend en de middag met elkaar af en doordat we nu een strak programma hebben weten de kinderen en wij ook waar we aan toe zijn. Dit geeft ons veel rust en regelmaat

Mocht je interesse hebben in een PDF van mijn dagritme en kiesbord activiteiten? Stuur dan zeker even een e-mail. Dat kan via: fleurvlaming@live.nl of vul de contact pagina in. Laten we elkaar inspireren en helpen tijdens deze Corona crisis. Stay safe!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s