Een houten trap schilderen: van voorwerk tot coaten

Een houten trap schilderen: van voorwerk tot coaten


Na 4 jaar moest ons trappenhuis er eindelijk aan geloven. Nu de kinderen groot genoeg zijn en de traphekjes overbodig konden we geen smoesjes verzinnen om dit project nog langer uit te stellen. Dus hup, handen uit de mauwen en aan de slag. Een trap schilderen kost een hoop tijd en dan heb ik het vooral over het voorwerk. Desalniettemin zie je dat uiteindelijk ook terug in het eindresultaat. Wij kunnen inmiddels ons project trappenhuis (lambrisering op de muur, nieuwe trapleuningen en de zoldertrap schilderen) afvinken. Het is zo onwijs tof geworden dat ik mijzelf oprecht afvraag waarom ik hier zolang mee heb gewacht. In deze blog vertel ik je stapsgewijs hoe je een houten trap moet schilderen, van voorwerk tot coaten. Lees je gezellig mee?

Wat heb je allemaal nodig?

Bovenal veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen. 😉 Hieronder twee boodschappenlijstjes voor het voorwerk en schilderen:

Voorwerk

 • Verfreiniger (ontvetter)
 • Schuurspons
 • Emmer
 • Handschoenen
 • Schuurpapier
 • Plamuur
 • Plamuurmes
 • Hybriseal ms polymeerkit
 • Kitpistool
 • Afplaktape
 • Afdekzijl

Schilderen

 • Verfbak 10 cm
 • Inzetbakjes 10 cm
 • Beugel 10 cm
 • Viltrollers 10 cm
 • Kwasten
 • 1 l. LAB ECO hout primer
 • 2 l. Stap 3 Vloer Coating Top Coat
 • Verf mixer
 • Accuboormachine
 • Bakje om in te mixen
 • Stanleymes

Aan de slag met het voorwerk

Stofvrij maken en ontvetten

Volg alle stappen en ga secuur en gestructureerd te werk. Dit zie je namelijk terug in het eindresultaat. Allereerst maak je de trap stofvrij met de stofzuiger. Vervolgens is het tijd om de trap te gaan ontvetten, ik gebruik hiervoor verfreiniger van de Vestingh. Deze deel je op in 10 delen lauwwarm water en 1 deel verf reiniger. Dit breng je aan met een schuurspons en gebruik hiervoor de groene zijde. Trek handschoenen aan, de verfreiniger is namelijk erg geconcentreerd. En pas ook op dat je niet morst op wanden en andere objecten die niet behandeld gaan worden. Wacht een uur tot je de resterende verf reiniger met schoon water van de trap kan verwijderen. Gebruik hiervoor een licht vochtige doek.

Schuren, plamuren en schuren

Zodra de trap droog is kan je hem licht gaan opschuren. Ik gebruik hier een schuurpad voor, dat vind ik zelf altijd heel erg fijn werken. Nadat je de trap geschuurd hebt, neem je hem wederom af met een licht vochtige doek. Controleer de trap vervolgens op eventuele beschadigingen en vul deze op met plamuur. Zorg er wel voor dat je dat je goede plamuur gebruikt. Je hebt namelijk ook muurvullers, voor de trap heb je plamuur nodig die speciaal geschikt is voor hout oppervlaktes. Nadat de plamuur droog is kan je de treden wederom schuren en de trap stofvrij maken.

Naden kitten, afplakken en stofvrij maken

Eventuele naden en kieren kit je waar nodig af met hybriseal kit op basis van MS-polymeer. Dit vult niet alleen de randen op, maar voorkomt ook eventuele druipers omdat de verf zich niet meer in de kieren kan ophopen en bovenal helpt het kitten van de treden onwijs tegen het kraken van de trap. Dan is het nu tijd om alle niet te schilderen onderdelen netjes en recht af te plakken. Ik gebruik hiervoor deze paarse tape en afdekzijl voor de muren en onderste trap. Tot slot maak je de trap en ruimtes er om heen nogmaals volledig stofvrij.

In het kort

 1. Stofzuigen
 2. Ontvetten
 3. Schuren
 4. Stofvrij maken
 5. Plamuren

 1. Schuren
 2. Stofvrij maken
 3. Kitten
 4. Afplakken
 5. Stofvrij maken

Aan de slag met schilderen

Primer aanbrengen

Zodra het voorwerk achter de rug is kan je met de kwasten aan de slag. Allereerst breng je de LAB ECO hout primer van de Vestingh aan. Roer de verf goed door en giet hem in een verfbakje. Schilder de randen met een kwast en rol daarna de grotere oppervlaktes met een viltroller. De beste volgorde is om eerst de zijwangen en trapboom te schilderen en als laatste de traptreden. Gebruik voldoende verf, werk netjes en schilder nat in nat.

Laten drogen en controleren op onregelmatigheden

Laat de primer circa 4 uur drogen. Controleer de trap vervolgens op eventuele onregelmatigheden of onvolkomenheden zoals pluisjes van de roller, haren van de kwast of laagdikteverschillen. Schuur deze weg met schuurpapier korrel 320 en maak de wederom stofvrij. Als er geen onregelmatigheden zijn hoeft de trap niet geschuurd te worden.

Top coat meganisch mixen en 1e laag aanbrengen

Nu kan je de 1e laag, Stap 3 Vloer Coating Top Coat, van de Vestingh opbrengen. Meng de het A-component (grote blik) en het B-component (klein blik) grondig met een mixer en accuboormachine, mechanisch dus. Meng nooit meer dan je in 1 laag gebruikt. Je hebt na het mengen namelijk ongeveer 1 uur de tijd om de gemengde coating te verwerken. Breng de coating op dezelfde werkwijze aan als de primer.

Laten drogen en controleren op onregelmatigheden

Het advies van de Vestingh is om 6 uur te wachten. Als de ruimte 18-21 graden is en de trap is na 4 uur droog en beloopbaar kan je de volgende laag opbrengen. Controleer de trap wederom op eventuele onregelmatigheden of onvolkomenheden en schuur deze weg met schuurpapier korrel 320. Indien er geen onregelmatigheden zijn hoeft de trap dus niet geschuurd te worden.

Top coat meganisch mixen en 2e laag aanbrengen

Dan is het nu tijd om de 2e laag, Stap 3 Vloer Coating Top Coat, op te brengen, meng deze wederom mechanisch en breng de verf op dezelfde wijze aan als de primer en eerste laag Top Coat. Schilder eerst de randen met een kwast en daarna rol je de grotere vlakken met een viltroller. Begin bij de zijwangen en trapboom en als laatste de traptreden.

Laten drogen en controleren of de dekking goed is

Als de trap droog is controleer je of de dekking goed is en indien nodig breng je nog een 3e laag aan. Bij grijze kleuren is de dekking na 2 lagen coating over het algemeen altijd goed. Witte kleuren dekken minder goed en dienen voor een egaal dekkend resultaat 3 tot 4 lagen te worden opgebracht.

Tape en afdekzijl verwijderen

Tot slot kan je de tape en het afdekzijl verwijderen. Als je plaatselijk de coating per ongeluk met de tape meetrekt, kan je de aanluisting tussen de tape en de trap voorzichtig met een scherp stanleymes insnijden. Ruim de boel op en je trap is klaar.

In het kort:

In het kort

 1. primer aanbrengen
 2. hoekjes en randen met kwast
 3. grotere oppervlaktes met viltroller
 4. eerst zijwangen en trapboom schilderen
 5. dan de boven- en onderkant treden (of stootborden)
 6. 4 tot 6 uur laten drogen
 7. eventuele oneffenheden schuren
 1. stofvrij maken
 2. top coat mechanisch mixen
 3. top coat (laag 1) aanbregen
 4. herhaal stap 2 tm 8
 5. top coat (laag 2) aanbregen
 6. dekking controleren
 7. indien nodig nog een laag aanbrengen
 8. tape en afdekzijl verwijderen
Laatste tips:
 • houdt ramen en deuren gesloten voor eventuele rond vliegende stofdeeltjes; en
 • zorg ervoor dat het niet te warm is in huis, anders droogt de coating te snel.

Eindresultaat

Ik heb 4 jaar tegen dit project aangehikt en continu smoesjes (voor mijzelf) verzonnen om maar niet te beginnen met deze mega klus. Nu ik het project trappenhuis kan afvinken, vraag ik mijzelf oprecht af: waarom heb ik hier zo lang mee gewacht? Ik loop tenslotte elke dag – super vaak – de trap op en neer en het trappenhuis was altijd was het een doorn in het oog. Terwijl het trappenhuis eigenlijk de rode draad (groen in mijn geval) van ons huis is, de weg die alle ruimtes met elkaar verbindt. Dus waarom juist niet deze ruimte wat extra aandacht geven? Ik ben zo onwijs blij dat ik dit project nu kan afvinken en vind het eindresultaat is echt fantastisch! Ben er zelfs een beetje sprakeloos van.

Bekijk hier de HOW-TO video

Alles nog een rustig bekijken? Dat kan! In deze HOW-TO video laat ik je stapsgewijs zien hoe je een houten trap moet schilderen: van voorwerk tot coaten.

Disclaimer: de verf in deze blogpost heb ik van De Vestingh gekregen in ruil voor beeldmateriaal en een “how to” video. Dit artikel is echter geen onderdeel van de samenwerking, desalniettemin ben ik zeer tevreden over dit merk en deel ik bovenal graag mijn kennis en ervaringen met jullie.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Een gedachte over “Een houten trap schilderen: van voorwerk tot coaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s