DIY Ikea Duktig keukentje pimpen met leftovers

DIY Ikea Duktig keukentje pimpen met leftovers


Nog niet zolang geleden verhuisde het Ikea keukentje van de slaapkamer van mijn jongste dochter, naar de slaapkamer van mijn oudste dochter. Ze houdt van dat keukentje en gaat maar al te graag op in de rol van een keukenprinses. En zeg nou eerlijk? Een echte keukenprinses moet koken in stijl. Dus ik ging opzoek naar leftovers van materialen die ik al eens eerder heb gebruikt in haar kamertje. Van behang tot verf. Het werd een low budget make over. Het enige wat ik heb aangeschaft zijn de kastknopjes die dienen als het bedieningspaneel voor de oven. Ben je benieuwd hoe ik alles heb aangepakt en naar het eindresultaat? In deze blog loop ik alle stappen met je door. Lees je gezellig mee?

Aan de slag met leftovers

Voorwerk

Allereerst haal ik het keukentje leeg en volledig uit elkaar zodat ik uiteindelijk overal goed bij kan met de kwasten. Ik ga alle onderdelen afzonderlijk aanpakken. Een groot deel ga ik schilderen, maar ik ga tevens aan de slag met de spuitbus, plakfolie en behang. Alle schroefjes bewaar ik in een bakje en markeer de mdf platen zodat ik straks weet wat de voor en achterkant is. Zo weet ik waar het behang moet komen en de krijtboordverf.  Maar voordat ik met de kwasten aan de slag kan moet eerst alles ontvet en ligt opschuurt worden. Tot slot maak ik de boel stofvrij en plak ik alle raampjes en niet te schilderen onderdelen af met afplaktape en zijl.

Primer

Ik begin met het aanbrengen van de primer. Deze roer ik goed door en giet ik in een verfbakje. Normaal gesproken zou ik zeggen: gebruik dezelfde kleur als de laklaag. Echter ga ik dit keukentje pimpen met leftovers en heb geen primer in dezelfde kleur als de aflak in huis. Desalniettemin heeft deze witte variant dezelfde functie. Ik begin met het schilderen van de randjes en gebruik hiervoor een kwast, de oppervlakten vul ik in met een viltroller. Al het kunststof zoals de kraan, wasbak en greepjes zet ik tevens in de primer. Hiervoor gebruik ik een spuitbus. Deze schud ik goed door en spuit vanaf ongeveer 30 cm afstand. Vervolgens laat ik de primer goed drogen.

Krijtboordverf en behang

De MDF platen aan de achterkant van het keukentje en tevens de binnenkant van de keukenkastjes neem ik ook onder handen. Aan de achterkant komt krijtboordverf. Deze roer ik uiteraard weer goed door en giet ik in een verfbakje. De krijtboordverf breng ik aan met een viltroller en schilder nat in nat. Zodra de krijtboordverf droog is kan ik de andere kant gaan behangen. Ik gebruikt hiervoor het behang waarmee ik de koof in dit kamertje ook heb behangen. Ik knip het behang op maat, breng behanglijm aan op het behang, plak deze voorzichtig op de MDF platen en strijk deze vervolgens glad. Eventuele lijmresten verwijder ik met een ligt vochtige doek.

Plakfolie op het keukenblad

Het keukenblad krijgt een betonlook. Dit keer ga ik alleen niet met verf aan de slag maar met plakfolie. Allereerst bepaal ik het formaat en houd aan beide zijde een paar cm over. Vervolgens haal ik de plakfolie los en breng deze voorzichtig en recht aan op het keukenblad. Ik strijk hem glad met mijn handen en druk de folie op alle plekken goed aan. Tot slot draai ik het keukenblad om en knip de hoeken van de randen in, alsmede de gaten van de wasbak en kookplaat. De randen vouw ik voorzichtig om en strijk alles nog eens goed glad. Eventuele bobbeltje kan je lek prikken met bijvoorbeeld een veiligheidsspeld.

Aflakken

Nadat de primer droog is controleer ik het schilderwerk op eventuele oneffenheden. Deze schuur ik weg met een lichte korrel en maak alles nog eens stofvij. Dan is met nu tijd om af te lakken. Ik roer de verf wederom goed door en giet deze in een verfbakje. De lak breng ik op dezelfde wijze aan als de primer. Dus eerst alle hoeken en randen met een kwast en de oppervlaktes vul ik in met een viltroller. Ik kies ervoor om de buitenkant en kastdeurtjes roze schilderen en de binnenkant van de kastjes wit. Alle kunststof onderdelen. Dus de kraan, wasbak, greepjes etc. spuit ik in een koper, goudachtige kleur. De bus schud ik weer goed door en spuit vanaf ongeveer 30 cm afstand. Vervolgens laat ik de lak goed drogen en breng zekerheidshalve nog een tweede laag aan.

Monteren

Alvorens ik de onderdelen kan monteren, laat Ik alles goed drogen en uitharden. Dit keukentje kochten we een jaar of 4 à 5 geleden tweedehands en heb dus geen montage handleiding. Gelukkig zijn deze te downloaden op website van Ikea. Ik kan een aantal stappen overslaan omdat het keukentje nog deels in elkaar zit. Desalniettemin kan ik aan de hand van deze handleiding aflezen welke schroefjes waar horen. Ik had namelijk aardig wat schroefjes uit het keukentje gedraaid. Van lange dunne tot korte dikke. Deze moeten allemaal weer op de goede plek terug geschroefd worden voordat mijn kinderen weer met het keukentje kunnen spelen. Als extra heb ik nog wat kastknopjes gemonteerd die ze kunnen gebruiken als bedingingspaneel voor de oven.

Het eindresultaat

Niet alleen mijn dochter is onwijs blij met het gepimpte keukentje, maar ik ook. Hij past nu perfect in het kamertje en gaat helemaal op in het interieur. In deze blog kan je binnenkijken in de stoere grote meidenkamer van mijn oudste dochter. Het Ikea Duktig keukentje pimpen met leftovers was een groot succes! Bovenal het krijtbord aan de achterkant van het keukentje. Alle krijtjes werden direct mee naar boven genomen en de kinderen hebben er ondertussen al menig kunstwerken opgemaakt. Ik kijk nu al uit naar het volgende project. Binnenkort krijgt de slaapkamer van mijn jongste dochter een make over. Stay tuned!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

2 gedachten over “DIY Ikea Duktig keukentje pimpen met leftovers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s