Fotobehang aanbrengen, van voorwerk tot naadloos plakken

Fotobehang aanbrengen, van voorwerk tot naadloos plakken


De slaapkamer van mijn jongste dochter krijgt een make-over. Allereerst heb ik dit toffe fotobehang uitgekozen en daar het kleurenpallet op afgestemd. Voordat de make-over blog online komt, laat ik jullie in de komende blogposts zien hoe ik te werk ben gegaan met onder andere dit behang, het upcylen van een tweedehands kledingkast en hoe je kalkverf moet aanbrengen. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over fotobehang aanbrengen, van voorwerk tot naadloos plakken. Tot slot deel ik nog wat handige tips. Aan het einde van deze blog tref je ook de HOW-TO video aan die ik tijdens het behangen heb gemaakt. En in deze blog kan je alle stappen tevens nog eens rustig nalezen. Kijk en lees je gezellig mee?

Wat heb je nodig?

Eventueel voorwerk

 • Plamuurmes
 • Muurvuller
 • Schuurpapier
 • Voorstrijk

Behangen

 • Waterpas
 • Meetlint

 • Potlood
 • Schaar
 • Behanglijm
 • Blokkwast
 • Behang
 • Behangborstel
 • Behangspatel
 • Aandrukrol
 • Behang liniaal
 • Spons
 • Scherp mes

Eventueel voorwerk

Voordat we aan de slag gaan met het behang is het belangrijk om eerst je muur te controleren op eventuele beschadigingen. Ik had bijvoorbeeld wat schroefgaatjes in de muur en deze heb ik opgevuld met een muurvuller. Nadat deze droog was, heb ik de onregelmatigheden weggeschuurd. Deze kunnen namelijk zichtbaar zijn als het behang op de muur zit en dat willen we niet. Mocht je muur net gestuukt zijn? Dan is het belangrijk om hem eerst in de voorstrijk te zetten. Je wilt natuurlijk niet dat de behanglijm in je muur wordt gezogen en de banen niet goed plakken. Dat is niet alleen zonde van de lijm en je behang, maar ook zonde van je tijd en al het werk.

Aan de slag met het behang

Meten en loodrechte lijnen tekenen

Allereerst bepaal je waar het fotobehang moet komen. Het behang dat ik ga aanbrengen is 1 m 92 cm breed. Ik kies ervoor om het behang niet in het midden van de muur te plakken, maar juist meer aan de linkerzijde voor een wat speels effect. Vervolgens meet je de breedte van de behangbanen op en markeer deze met een potlood op de muur. Ik gebruik een waterpas voor loodrechte lijnen, maar hiervoor heb je tegenwoordig ook andere technieken. Eventueel kan je de lijn tussen de naden waar het behang zich aansluit, verven in een kleur die het meest overeenkomt met het behang. Mocht het op een of andere manier niet lukken om de banen naadloos aan te sluiten, valt het hierdoor minder op.

Banen knippen en alles klaarleggen

Tussen de afzonderlijke banen zie je hulplijnen zodat je de banen met een schaar eenvoudig kan knippen. Als de banen veel te lang zijn kan je ze op voorhand enigszins op maat knippen. Let hierbij wel op het patroon en houdt tevens aan de boven en onderkant ongeveer 5 cm over. Rol de banen vervolgens uit en leg ze in de goede volgorde naast elkaar. Zorg ervoor dat je de behanglijm, lijmkwast, waterpas, behangborstel- en spatel allemaal binnen handbereik hebt. Het is namelijk super onhandig om tussen de bedrijven door te moeten zoeken naar de juiste gereedschappen. I have been there done that.

Behanglijm en behang aanbrengen

Meng de behanglijm zoals aangegeven op de verpakking of kies net als ik voor kant en klare behanglijm. Smeer de muur in met behanglijm, iets breder dan de breedte van de behangstrook. Let op dat je alleen de muur met lijm insmeert, het behang zelf niet. Begin bovenaan en rol het behang naar beneden. Houdt ongeveer 5 cm overlap aan zowel de boven- als onderkant. Plaats de eerste behangbaan recht langs de loodlijn en veeg de baan aan met een behangborstel. Controleer zekerheidshalve met de waterpas of de baan goed is aangebracht en schuif deze eventueel nog een beetje bij. Druk het behang vervolgens goed aan met een behangspatel. Breng de volgende baan aansluitend aan, niet overlappend en ga op dezelfde wijze te werk.

In het kort:

 1. Smeer de muur in met behanglijm, iets breder in dan de behang stook;
 2. Bovenaan beginnen en rol het behang voorzichtig naar beneden;
 3. Houdt ongeveer 5 cm overlap aan de boven- en onderkant;
 4. Veeg de baan aan met een behangborstel;
 5. Controleer met de waterpas of de baan loodrecht is;
 6. Druk het behang aan met een behangspatel; en
 7. Breng de volgende baan aansluitend, niet overlappend, aan.

Lijmresten en overtollig behang verwijderen

Eventuele lijmresten kan je voorzichtig afnemen met een lichtvochtige zachte spons of doek. Gebruik hiervoor geen handdoek o.i.d., daarmee kan je namelijk het behang beschadigen. Heb je ergens nog een grote luchtbel? Prik deze dan lek met een speld zodat je de lucht vervolgens weg kan vegen. Kleine luchtbellen verdwijnen bij het opdrogen. Alvorens ik het overtollig behang verwijder laat ik de behanglijm goed opdrogen. De grote stroken knip ik eerst weg zodat ik er vervolgens makkelijk bij de randen kan. Ik gebruik een behangliniaal en een scherp stanleymes om de baan op maat te snijden. Houd hierbij het mes zo vlak mogelijk op het behang. Totslot heb ik een behangnadenroller gebruikt voor een nog mooier en strakker eindresultaat.

Het is fotobehang is van Wallart.nl en heet “Carnival Cat”.

Bekijk hier de HOW-TO video:

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Een gedachte over “Fotobehang aanbrengen, van voorwerk tot naadloos plakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s