Tweedehands kledingkast upcyclen

Tweedehands kledingkast upcyclen


Via Marktplaats kochten we een tweedehands kledingkast voor op de “nieuwe” slaapkamer van onze jongste dochter. Echter, zoals dat vaker gaat met Marktplaats aankopen, leek de kast op het eerste oog een degelijke houten meidenkast en bleek tijdens het demonteren toch aardig gammel te zijn. Maar niet getreurd, ik ben namelijk creatief en handvaardig genoeg om zelf aan de slag met upcyclen. Deze skills in combinatie met een paar potten verf – plakfolie – nieuwe meubelpootjes en deurknoppen gaf ik de kast een tweede leven. In deze blog vertel ik je stapsgewijs hoe ik aan de slag ben gegaan met het upcyclen van de tweedehands kledingkast en tot laat ik slot het eindresultaat zien. Lees je gezellig mee?

Wat heb je nodig?

Restaureren:

 • Plamuur
 • Plamuurmes
 • Acrtylaatkit
 • Kitpistool

Voorwerk:

 • Verfreiniger
 • Schuurspons
 • Emmer
 • Handschoenen
 • Schuurpad geel
 • Schuurpad blauw
 • Afplak tape en zijl

Schilderen:

 • Verfbak 10 cm
 • 2x Inzetbakjes 10 cm
 • 2x Viltrollers 10 cm
 • Beugel 10 cm
 • Ronde verfkwast
 • LAB ECO hout primer (de Vestingh)
 • LAB ECO hout lak (de Vestingh)

Extra:

 • 3x rollen Hongaarse punt plakfolie (Action)
 • 4x stalen meubelpoten vierkant 15 cm (Karwei)
 • 2x Mia Poppy deurknopjes (Doing Goods)

Houtwerk restaureren

Allereerst hebben we de kledingkast volledig uit elkaar gehaald, anders kregen we hem zo ie zo niet naar boven door het trapgat. Tijdens het demonteren bleek de kast aardig gammel te zijn. Er ontbraken meerdere schroeven en de schroeven die erin zaten waren dolgedraaid. Er zat een gat aan de binnenkant van het board. Sommige planken waren kromgetrokken. Er zaten verschillende meubelpoten onder de kast. Het hout was op meerdere plekken beschadigd en er zaten kieren tussen het houtwerk op de paneeldeuren. Hoogste tijd om eerst met het restauratie werk te beginnen. Het beschadigde houtwerk heb ik gerestaureerd met een houtvuller en de naden opgevuld met acrylaatkit. Appeltje eitje. Likje verf erover en het houtwerk is weer als nieuw.  

Ontvetten en in de primer

Voordat ik daadwerkelijk met de kwasten aan de slag kon, heb ik eerst alles goed ontvet en licht opgeschuurd met een gele schuurpad. Tot slot de boel stofvrij gemaakt en de vloer afgeplakt met afplaktape en zijl. Vervolgens heb ik alle onderdelen in de primer gezet. Ik gebruik altijd een primer in dezelfde kleur als de uiteindelijke aflak laag. In dit geval heb ik gekozen voor de kleur Coffee Addict van de Vestingh. De LAB ECO hout primer roer ik goed door en giet deze in een verfbakje met inzet. Ik begin altijd met het schilderen van de randjes en gebruik hiervoor een ronde kwast. De grotere oppervlaktes vul ik in met een viltroller. Gebruik voldoende verf, werk netjes, maak rechte banen en schilder nat in nat.

Aflakken

Vervolgens heb ik het schilderwerk gecontroleerd op eventuele oneffenheden. Deze heb ik weggeschuurd, wederom met een gele schuurpad en alles nog eens stofvrij gemaakt. Tot slot heb ik de boel afgelakt. Allereerst heb ik de LAB ECO hout lak goed doorgeroerd en in een verfbakje gegoten. De lak heb ik op dezelfde wijze aangebracht als de primer. Dus eerst alle hoeken en randen met een kwast en de oppervlaktes ingevuld met een viltroller. Gebruik voldoende verf, werk netjes en schilder nat in nat. Laat de lak goed drogen, schuur wederom eventuele oneffenheden weg dit keer met de blauwe schuurpad en breng zekerheidshalve nog een tweede laklaag aan.

Hongaarse punt plakfolie

Aan de binnenkant van de kast, of eigenlijk het board, of de achterplaat – maar net hoe je het wilt noemen – ben ik aan de slag gegaan met plakfolie. Mijn eerste idee was om de binnenkant te behangen met een restje behang. Tot ik tussen al mijn rollen dit Hongaarse punt patroontje weer tegen kwam. Wow, hoe tof en nog simpel ook. Niks geen lijm. Gewoon een kwestie van opmeten, op maat knippen en plakken maar. Aan beide zijde heb ik zekerheidshalve een paar cm over gehouden. Vervolgens de plakfolie losgehaald en deze voorzichtig en recht op het board aangebracht. Gladgestreken met een behangspatel en de plakfolie goed aangedrukt met mijn handen. Tot slot de hoeken van de randen ingeknipt en omgevouwen. Eventuele bobbeltje kan je nog lek prikken met bijvoorbeeld een veiligheidsspeld.

Nieuwe pootjes en deurknoppen

Alvorens ik de kast weer heb gemonteerd, schroefde ik er nieuwe stalen pootjes onder. Eerst even licht voorboren en vervolgens de schroeven erin. Let hierbij wel op de lengte van de schroeven, je wilt natuurlijk niet dat ze door de onderkant heen komen. Nadat alle verf goed uitgehard is kon de kast weer in elkaar. Aangezien er veel schroeven ontbraken en ze nagenoeg allemaal dolgedraaid waren, hebben we voor extra stevigheid vanaf de onder- en bovenkant flinke parkers in de zij- en middelste planken geschroefd. Vervolgens het board aan de achterkant vastgespijkerd. En tot slot heb ik de deurknoppen vervangen voor deze toffe Mia Poppy knopjes van Doing Goods. Deze maken de kast echt he-le-maal af.

Bekijk hier de DIY video:

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

Een gedachte over “Tweedehands kledingkast upcyclen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s