Kalkverf op de muur aanbrengen, zo doe je dat

Kalkverf op de muur aanbrengen, zo doe je dat


De slaapkamer van mijn jongste dochter krijgt een make-over. En wat voor 1! In mijn vorige blogpost onthulde ik al een deel van mijn plannen. Zoals dat ik onder andere met kalkverf aan de slag zou gaan. Dat is gelukt! Wat een tof product en superleuk om mee te werken. Met kalkverf kan je verschillende effecten op de muur creëren. Allereerst maakte ik een proefzetting met verticale banen en de kris-kras methode. Zelf koos ik uiteindelijk voor het wolkerige effect. In deze blog vertel ik je wat je allemaal nodig hebt en lees je stapsgewijs hoe jij hiermee ook aan de slag kan gaan. Daarnaast nam ik een HOW TO video op en deze vind je terug onderaan dit blogpost. Lees en kijk je gezellig mee?

Wat heb je nodig?

Verfbenodigdheden

 • Afdekzijl
 • Paarse tape
 • Verfbak
 • Verfbak inzet
 • Verfbeugel
 • Muurroller
 • Verfkwast
 • Blokkwast
 • Schildershandschoenen
 • Maatbeker

Verf

 • LAB ECO Chalk Primer
 • LAB ECO Chalk Paint

Eventueel

 • LAB ECO Wallfix
 • LAB Chalk Sealer

De verf en verfbenodigdheden komen allemaal bij De Vestingh vandaan. Ik koos voor de kleur Mushroom no. 287.

Voorwerk

Voordat je met de kwasten aan de slag kan, plak je eerst alle niet te schilderen onderdelen af. Zoals de plinten, het plafond en de wanden die je niet mee schildert. Hiervoor gebruik ik paarse tape van KIP, deze kan je nadat je klaar bent weer makkelijk en zonder schade verwijderen. De vloer dek ik af met afdekzijl en zelf trek ik ter bescherming witte schildershandschoenen aan. Poederende ondergronden zoals nieuw stucwerk of sterk zuigende ondergronden dienen eerst voor behandeld te worden met LAB ECO Wallfix Dekkend in de juiste kleur. In mijn geval is dit niet relevant, aangezien ik niet ga werken op nieuw stucwerk. Mocht jij wel nieuw stucwerk hebben, zorg er dan voor dat je deze essentiële stap niet overslaat.

Kalk primer

Allereerst breng je 1 laag LAB ECO Chalk Primer aan, om de ondergrond stabiliseren. Deze stap is noodzakelijk om een goede hechting van de kalkverf te verkrijgen. Roer de verf goed door en giet deze in een verfbakje. Begin altijd met het schilderden van de hoeken en de randjes en gebruik hiervoor een platte kwast. Vervolgens kan je de Chalk primer opbrengen met een muurroller. Zorg ervoor dat er genoeg verf op de roller zit en verdeel dit goed in banen van boven naar beneden en van links naar rechts om vervolgens weer met verticalen banen te eindigen. Begin bovenin de hoek en werk nat in nat. Verdeel de oppervlaktes op in ongeveer een anderhalf vierkante meter, op deze manier weet je zeker dat je niks dubbel doet en dat de dekking overal gelijk is.

Testronde

Voordat ik daadwerkelijk met de kalkverf op de muur aan de slag ben gegaan, heb ik eerst een proefzetting gemaakt aan de achterkant van deze ge-upcyclede kledingkast. Je kan hiervoor natuurlijk ook een houtenplaat, of een vel karton gebruiken. Ik begin met een testronde omdat kalkverf op verschillende manieren kan worden aangebracht. Denk hierbij aan verticale banen, of kris kras door elkaar en zelfs met deze twee opties kan je nog variëren door bijvoorbeeld de stand van je (blok)kwast te veranderen. Maar ook door de LAB ECO Chalk Paint te verdunnen met een X hoeveelheid water voor o.a. meer kleurschakelingen. Hier vertel ik je later nog wat meer over. Hieronder ze je mijn twee testjes. Zelf ben ik aan de slag gegaan met de linker variant, kris kras door elkaar.

Eerste laag kalkverf

Twaalf uur na het aanbrengen van de primer, kan je de eerste laag kalkverf opbrengen. De LAB ECO Chalk Paint is in principe gebruiksklaar, toch is het aan te raden om de eerste laag te verdunnen met 5-10% water. Dit zorgt onder andere voor meer kleurschakeringen en maakt het werk ook makkelijker. Allereerst roer je de verf goed door en giet deze in een maatbeker om zeker te zijn van de juiste verhoudingen. Om te beginnen schonk ik 500 ml kalkverf in de maatbeker en voegde daar 25-50 ml water aan toe. Deze heb ik wederom goed doorgeroerd en in de verfbak geschonken. Vervolgens heb ik de LAB ECO Chalk Paint met een blokkwast in de gewenste richting aangebracht, om het juiste effect te krijgen. Kris kras door elkaar in mijn geval.

Tweede laag kalkverf

Tot slot kan je acht uur na de eerste laag kalkverf, de tweede laag aanbrengen en ga op dezelfde wijze te werk. De tweede laag dient wederom verdund te worden met water, in dit geval met 10-30%. Dus op 500 ml kalkverf, 50-150 ml water. Deze verhoudingen heb ik tevens weer afgemeten met een maatbeker. De kalkverf komt pas na de tweede laag op de juiste kleur. Als je meer effect wilt zien dien je met name de 2e laag flink te verdunnen. Anders zie je, zeker bij een relatief licht kleur, vaak maar weinig effect. Heb je meer dan een blik LAB ECO Chalk Paint nodig? Meng de kalkverf vooraf om kleurverschillen te voorkomen. Door de unieke eigenschappen van kalkverf kan de verf namelijk per blik van kleur verschillen.

Extra info

Optioneel kan je zes dagen na het opbrengen van de kalkverf LAB Chalk Sealer opbrengen. Dit kan worden toegepast als extra afwerkings- en beschermlaag voor intensief belaste wanden zoals bij trapopgangen en in keukens.

Eindresultaat

Bekijk hier de HOW-TO video:

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog. Laat je hieronder nog even weten wat je van deze blog vindt? Dat vind ik super leuk om te lezen!

Liefs, Fleur

Volg INTERIEUR & LIFESTYLE | by Fleur Bolinde- Vlaming ook op Instagram en Facebook voor nog meer behind the scenes. Zie ik je daar?

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook:

2 gedachten over “Kalkverf op de muur aanbrengen, zo doe je dat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s